Svjetla budućnost palente kompirice
Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela. Ona je dio njegove povijesti, kulture ali i svakodnevnog života još i danas. Nije onda ni čudo zašto o toj palenti s posebnim oduševljenjem priča teta Tonica, jedna od najpoznatijih kuharica palente, niti kako kuhari na festivalu u njenu čast u istom ritmu ogromnim palentarima kuhaju 500 kilograma tešku palentu i koliko god bilo teško, a teško je, u njima raste napetost kakva će palenta ovoga puta ispasti.
Mnogi ugostitelji diljem Grobinštine na svojim jelovnicima nude palentu kompiricu, a možete je probati i na velikom

Gašparov mlin

Puno toga palenta povezuje. Priča ona priču o mlinu, a u nju je utkano i sve što protječe Rječinom, i dobro i loše. Brašno koje se dobije iz zrna kukuruza, poznato kao žuto kukuruzno brašno, melje se u Gašparovom mlinu o kojem se brine gospodin Bruno. I to polako, bez žurbe, onako kako voda teče i pretače svoju snagu u kolo koje se vrti i daje mlinu život.
Drveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu, kojeg danas održava Bruno Kukuljan, posljednji je od 27 mlinova na Rječini.
 Zadaće Udruge su:
 
  1. -       zaštita imena i recepta izvorno grobničkog gastro proizvoda «Palente kompirice»
  2. -       zaštita imena i recepture u proizvodnji «Grobničkoga sira».
  3. -       njegovanje kulturno povijesne baštine Grobnišćine.
  4. -       okupljanje građana, posebice mladeži radi i razvijanja ljubavi za istraživanje i očuvanje običaja grobničkog kraja.
  5. -       poticanje i sudjelovanje u aktivnostima koje su usmjerene na promidžbu i razvoj turizma na području Grobinšćine,
  6. -       suradnju sa nadležnim organima obiju Grobničkih Općina, županije Primorsko-Goranske, Ministarstva za kulturu RH, odgojno-obrazovnim institucijama te drugim ustanovama i udrugama.
  7. -       okupljanje građana radi pripreme, organiziranja i sudjelovanja na raznim pučkim zabavama na području Republike Hrvatske i u inozemstvu;
  8. -       organiziranje kulturnih skupova i izložbi,
  9. -       suradnju sa srodnim (etno/gastro) udrugama u zemlji i inozemstvu radi promicanja tradicije i kulturnih manifestacija;
We use cookies

Koristimo kolačiće
Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku.
Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje , Klikom na gumb 'UREDU' pristajete na korištenje kolačića.