12. „Dan Vina i Pršuta“ u Gradu Grobniku 01. svibnja 2019.

Kad jesen pozlati padine nasada vinove loze, a slatke bobice grožđa završe u brentama vrijednih berača, jedva čekamo degustaciju te božanske kapljice oslobođene iz dobro zatvorenih botilja. Vino, piće koje u sebi sadrži zemlju, sunce i žuljevitu ruku. Uz njega se veselimo i tugujemo, njega 

su pili Bogovi Olimpa, a ove godine i mi ćemo imati tu privilegiju i isprobati najbolja vina Hrvatske. Možda će se neki zapitati kako je ta manifestacija dospjela u naš Frankopanski kaštel u Grad Grobnik. Pred 12 godina je Turistička Zajednica pokrenula manifestaciju „Dani vina i lipote“.

Nakon Turističke zajednice pred 2 godine tu manifestaciju je preuzela Udruga Palentar. Naziv je malo izmijenjen u „Dan vina“, ali ona „lipota“ nije nestala. Ako niste bili u posjetu Frankopanskom kaštelu onda to svakako učinite, pa će Vam i pojam „lipote“ postati jasniji. Takve vizure i vidike ne smijete propustiti, a s čašom vrhunskog vina taj doživljaj biti će upotpunjen. Kaštel u Gradu Grobniku izrastao je na starim temeljima koji datiraju još iz Rimskog doba. Puno se tu povijesti prelilo, događaja dogodilo, pa tako je predstavnik Grada Grobnika sudionik potpisivanja Vinodolskog zakona iz 1288.

Nemojte se pitati kakvo će vrijeme biti. U Frankopanskom kaštelu u Gradu Grobniku vrijeme uvijek gledamo kroz čašu, a tada, vjerujte tri sunca siju kad se u čaši nađu vrhunska vina, žlahtina Krka i Vinodolske doline, malvazija Istre, pošip Korčule, Chardonnay , sivi pinot i graševina Slavonije i Baranje. Kad zasladite nepce raznim sirevima onda može otpočeti priča crvenih vina terana, plavca , borgonje, frankovke i na kraju slatki muškati i sve to popraćeno glazbom i pjesmom. Mirisi i okusi s Grobnišćine na raspolaganju su vam 01. svibnja 2019., a na vama je da ih probate !!

Živjeli!!

Gordana Gržetić - Cernik, 21.03.2019.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje , Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.